Samo zabava...

Život Hrvata u Njemačkoj: Kako se snalaze u velikim gradovima?

profile-picture
Redakcija
Život Hrvata u Njemačkoj: Kako se snalaze u velikim gradovima?

Njemačka je već dugi niz godina popularna destinacija za hrvatske iseljenike. Veliki njemački gradovi poput Münchena, Stuttgarta i Berlina privlače Hrvate zbog boljih ekonomskih prilika, visoke kvalitete života i stabilnosti. Istražimo detaljnije kako Hrvati žive u ovim metropolama, koliko zarađuju, koliko plaćaju za smještaj i jesu li zadovoljni svojim životom u Njemačkoj.

Troškovi Života

München je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj. Prosječna cijena najma jednosobnog stana u Münchenu iznosi oko 1,430 EUR mjesečno, dok obitelji mogu očekivati troškove najma oko 2,340 EUR mjesečno. Uz visoke cijene smještaja, ostali troškovi života, uključujući prehranu i prijevoz, također su visoki​.

U Stuttgartu, troškovi života su nešto niži. Prosječna cijena najma jednosobnog stana iznosi oko 1,029 EUR mjesečno, dok ukupni mjesečni troškovi života za samce iznose oko 1,794 EUR. Ovi troškovi uključuju stanovanje, prehranu, prijevoz i slobodne aktivnosti​.

Berlin je relativno jeftiniji u usporedbi s Münchenom. Troškovi života za samce u Berlinu su oko 1,200 EUR mjesečno za studio apartman, dok dvosobni stan može koštati oko 2,100 EUR mjesečno, uključujući režije. Troškovi života za četveročlanu obitelj u Berlinu su oko 4,300 EUR mjesečno​.

Zarade

Prosječne zarade u Njemačkoj variraju ovisno o industriji i specifičnom gradu. Općenito, prosječna godišnja bruto plaća je oko 44,000 EUR, što nakon poreza i doprinosa iznosi oko 29,000 EUR neto godišnje za samce. U Münchenu, prosječna mjesečna neto plaća je oko 3,600 EUR, dok je u Stuttgartu prosječna plaća oko 3,800 EUR mjesečno​​.

Zadovoljstvo životom

Mnogi Hrvati su zadovoljni životom u Njemačkoj, navodeći bolje ekonomske prilike, stabilnost i kvalitetu života kao glavne razloge ostanka. Međutim, tu su i izazovi, poput integracije i nedostatka bliskih socijalnih veza koje su imali u Hrvatskoj. Neki razmišljaju o povratku, osobito zbog nostalgije i kulturnih veza, ali većina se odlučuje ostati zbog boljih životnih uvjeta i sigurnosti koju im Njemačka pruža​ .

Hrvati u Njemačkoj, posebno u velikim gradovima, uglavnom su zadovoljni svojim životom zbog većih zarada i boljih životnih uvjeta, iako troškovi života mogu biti visoki, posebno u gradovima poput Münchena.

Izvori:

  1. Prosječne zarade i troškovi života u Njemačkoj 2024​ (LearnGermanOnline.org)​
  2. Troškovi života u Stuttgartu 2024​ (HousingAnywhere)​
  3. Troškovi života u Berlinu 2024​ (HousingAnywhere)​
  4. Hrvati u Njemačkoj – Wikipedija​ (Wikipedia)​
  5. Internations – Croats in Germany​ (InterNations)

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati