Samo zabava...

Bernard Jurišić: “Kad muškarac mlati ženu izvan Olimpijskih igara to je kriminal”

profile-picture
Redakcija
Bernard Jurišić: “Kad muškarac mlati ženu izvan Olimpijskih igara to je kriminal”

Poznati komentator na Facebooku, čiji smioni komentari privlače milijunsku publiku, izazvao je buru reakcija nakon održanog boksačkog meča na Olimpijskim igrama. Njegov komentar glasio je:

“Kad muškarac mlati ženu izvan Olimpijskih igara to je kriminal na kojeg bi svugdje trebala biti nulta tolerancija. Kad muškarac mlati ženu na Olimpijskim igrama to je rodna ravnopravnost i civilizacijski iskorak. Čestitke svima koji slave.”

Dvije boksačice kojima je bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima jer su smatrane biološkim muškarcima, dobile su zeleno svjetlo da se natječu na Olimpijskim igrama kao žene, piše Daily Mail. Radi se o Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana, koje su prošle godine izbačene s turnira zbog pitanja njihova biološkog spola.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je da obje sportašice ispunjavaju kriterije za natjecanje, unatoč prethodnim diskvalifikacijama. Barry McGuigan, velikan iz Sjeverne Irske, opisao je situaciju kao ‘šokantnu‘, a jedan bivši olimpijac kazao je da će rodna ideologija ‘ubiti žene‘.

Khelif i Yu-Ting diskvalificirane su sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u ožujku 2023. u New Delhiju nakon što su DNK testovi pokazali da imaju ‘XY kromosome‘. Umar Kremlev, predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), izjavio je da su sportaši pokušavali zavarati kolege i glumiti žene.

IBA-i je oduzeto pravo vođenja olimpijskih boksačkih natjecanja zbog bojazni oko upravljanja, a MOO, čija se pravila smatraju opuštenijima, dopustio je sportašima natjecanje. Nakon prošlogodišnje zabrane, Alžirski olimpijski odbor tvrdio je da je diskvalifikacija dio zavjere da ih se spriječi u osvajanju zlatnog odličja te da iza visoke razine testosterona kod sportašica stoje medicinski razlozi.

Meksikanka Brianda Tamara opisala je svoje iskustvo borbe s Khelifom kao izuzetno bolno i neusporedivo s prethodnim iskustvima. Rekla je da su je udarci Khelif ostavili u šoku i bolovima kakve nije osjetila ni u sparingu s muškarcima.

Khelif, poluteškaš, treba se boriti protiv Talijanke Angele Carini, a Yu-Ting, u perolakoj kategoriji, u akciji je u petak. Prema feminističkoj web-stranici Reduxx, smatra se da obje sportašice imaju razlike u spolnom razvoju (DSD), niz medicinskih stanja identificiranih pri rođenju gdje su genitalije atipične u odnosu na kromosome.

Nancy Hogshead, američka plivačica koja je osvojila tri zlata na Igrama 1984., tvrdi da će rodna ideologija dovesti do smrti žena. Naglasila je da muškarci imaju znatno snažniji udarac od žena, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda ili čak smrti žena u sportu.

Glasnogovornik MOO-a rekao je da svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih medicinskih propisa.

Ova kontroverza izazvala je žestoke rasprave o pravednosti i sigurnosti natjecanja, te je postavila važna pitanja o granicama rodne ravnopravnosti u sportu.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati