Samo zabava...

Austija: Broj stečajeva tvrtki u značajnom je porastu

profile-picture
Redakcija
Austija: Broj stečajeva tvrtki u značajnom je porastu

U prvom polugodištu znatno je porastao broj stečajeva poduzeća. Na temelju ekstrapolacije, udruga za zaštitu vjerovnika KSV1870 očekuje 3.308 stečajeva ili porast od 26 posto. To odgovara 18 bankrota poduzeća svaki dan.

Postoji negativan rekord za velike stečajeve. Do sada je bilo 36 stečajeva s obvezama većim od deset milijuna eura. “Ovo se nikada prije nije dogodilo”, pišu zaštitnici vjerovnika. Time bi se privremene obveze višestruko povećale – za više od 900 posto na oko jedanaest milijardi eura.

Odlučujući čimbenik je kontinuirani val nelikvidnosti oko Signe i njenog osnivača Renea Benka. Nedavno je, između ostalih, u stečaj otišla i Privatna zaklada obitelji Benko – s priznatim potraživanjima vjerovnika u dvoznamenkastim milijunskim iznosima. Među velikim stečajevima – osim konglomerata Signa – ističe se, među ostalim, slučaj stečaja Fisker GmbH (obveze: 1,34 milijarde eura), što je najveći stečaj u gospodarskoj povijesti Štajerske.

Sve veći broj stečajeva može se pripisati napetoj poslovnoj situaciji, padu prodaje na mnogim mjestima i nedostatku narudžbi. “Ekonomski pritisak je sve veći i austrijske tvrtke moraju se boriti za svaki euro. Situacija je sve gora za sve više tvrtki. Trenutno se može pretpostaviti da će broj korporativnih insolventnosti ostati na sličnoj visokoj razini u nadolazećim mjesecima,” objasnio je Karl-Heinz Götze, voditelj stečaja u KSV1870.

Ako promatrate prva dva tromjesečja zasebno, možete vidjeti da je prvo tromjesečje godine s 1688 slučajeva bilo nešto ispred drugog tromjesečja (1620 slučajeva). Međutim, prvo tromjesečje 2024. godine bilo je tromjesečje s najviše nelikvidnosti od 2009. godine. Stoga se ne može govoriti o usporavanju. “Tempo se značajno ubrzao prema kraju 2023. i ostao je konstantno visok do danas”, rekao je Götze.

Prema projekciji KSV1870, pokretači stečaja prvenstveno su trgovina (uključujući održavanje i popravak motornih vozila) s 585 slučajeva i povećanjem od 21,1 posto, građevinarstvo s 573 slučaja (plus 26,5 posto) te smještaj i ugostiteljstvo s 403 stečaja ( plus 15,1 posto). “S obzirom na relativno visoke razine cijena u Austriji, na primjer kada je u pitanju energija, ti sektori posebno trpe zbog svojih energetski intenzivnih aktivnosti”, analizirao je Götze.

Prema izračunima, povećanje je bilo posebno visoko u Gradišću (plus 84 posto) i u Vorarlbergu (plus 82,4 posto). Slijedili su Beč (plus 36,2 posto), Gornja Austrija (plus 34,2 posto), Štajerska (plus 29,1 posto), Donja Austrija (plus 12,1 posto), Koruška (plus 5,7 posto) i Salzburg (plus 2,6 posto). Samo je u Tirolu zabilježen pad od 11,4 posto.

U međuvremenu, broj privatnih stečajeva ostao je na približno istoj razini. S 4.580 otvorenih postupaka namirenja duga, zabilježeno je povećanje od 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gradišće je zabilježilo najveći pad s minus 12,6 posto, a najveći porast bio je u Salzburgu sa 6,7 posto.

vijesti: Kroativ.at foto: freepik

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati