Samo zabava...

Val stečajeva u Njemačkoj 2024: Bremen i Sjeverna Rajna-Vestfalija najteže pogođeni

profile-picture
Redakcija
Val stečajeva u Njemačkoj 2024: Bremen i Sjeverna Rajna-Vestfalija najteže pogođeni

Njemačka se suočava s dramatičnim porastom stečajeva u 2024. godini, pri čemu su Bremen i Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW) među najteže pogođenim pokrajinama. Prema najnovijim podacima, broj prijavljenih stečajeva u prvoj polovici godine porastao je za gotovo 30%, dostižući brojku od 11.000, što je najviši nivo u posljednjem desetljeću.

Bremen je na vrhu liste sa najvećom stopom stečajeva od 113 na svakih 10.000 kompanija, što je znatno iznad nacionalnog prosjeka od 59. Ova pokrajina je zabilježila porast od 53,9% u broju stečajeva u odnosu na prošlu godinu, što je alarmantan znak za lokalnu ekonomiju.

Sjeverna Rajna-Vestfalija, kao najnaseljenija pokrajina, također se suočava s ozbiljnim problemima. U prvom kvartalu 2024. godine zabilježeno je 1.313 prijava za stečaj, što predstavlja porast od 27,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše pogođeni sektori u NRW su trgovina i popravak motornih vozila, gdje je zabilježen rast od gotovo 30%.

Osim ovih pokrajina, značajan porast stečajeva zabilježen je i u Berlinu, Hamburgu i Schleswig-Holsteinu. Na nacionalnom nivou, predviđa se da će broj stečajeva do kraja godine dostići 20.000, što je gotovo povratak na nivoe prije pandemije COVID-19.

Razlozi za ovaj trend uključuju visoke troškove energije, probleme u lancu opskrbe, geopolitičke neizvjesnosti, rastuće kamatne stope i upornu inflaciju. Ovi faktori su posebno opteretili sektore poput proizvodnje, građevinarstva i usluga.

Izvori:

  1. DW – Germany sees company bankruptcies soar:
    • Link: DW
    • Ovaj izvor pruža podatke o ukupnom broju stečajeva i predviđanjima za 2024. godinu.
  2. PostDiscus – Germany: Bankruptcies surge by nearly 30% in first half of 2024:
    • Link: PostDiscus
    • Detalji o broju stečajeva u prvoj polovici 2024. i sektorski podaci.
  3. CRIF – Corporate insolvencies increase by more than 20 per cent in Germany:
    • Link: CRIF
    • Informacije o regionalnim razlikama u stopama stečajeva, posebno o Bremenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.
  4. Aussiedlerbote – Notable increase in insolvent businesses within NRW:
    • Link: Aussiedlerbote

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati