Samo zabava...

Xiaomi SU7 Max električni automobil stigao u Europu na MWC: Nepotvrđeni podaci o dostupnosti i cijeni

profile-picture
hatrix
Xiaomi SU7 Max električni automobil stigao u Europu na MWC: Nepotvrđeni podaci o dostupnosti i cijeni

Xiaomi je predstavio svoje potpuno električno vozilo, model Xiaomi SU7 Max u plavoj boji, na jednom od najvećih tehnoloških događaja godine, MWC kongresu u Barceloni. Europska publika imala je priliku vidjeti vozilo s pogonom na sva četiri kotača, 664 konjskih snaga (495 kW), baterijom kapaciteta od 101 kWh i naponskim nivoom od 800 V, te raznim drugim zanimljivim specifikacijama. Međutim, još uvijek nema jasnih informacija hoće li biti dostupno kupcima u Europi i po kojoj cijeni.

Domet koje Xiaomi SU7 Max može postići s jednim punjenjem baterije vrlo je impresivan i iznosi 800 kilometara prema CTLC standardu. Ubrzanje od 0 do 100 km/h također je impresivno za električno vozilo, SU7 to postiže za samo 2,8 sekundi, tvrdi tvrtka.

Svi navedeni parametri ukazuju da je Xiaomi SU7 više od sportskog automobila, što potvrđuje i njegov izgled. Nizak aerodinamični dizajn prednjeg i zadnjeg branika te koeficijent otpora zraka od samo 0,195Cd čine ga karakterističnim više kao “sportski” nego kao putnički automobil.

Zapravo, nizak koeficijent otpora zraka kod električnih vozila doprinosi većem doletu s jednim punjenjem baterije. Sa dužinom od 5 metara i zračnim difuzorima (tunelima) sa obje strane, vozilo ostavlja dojam vrlo stabilnog u zavojima te ima odlično kočenje pri visokim brzinama. Nadalje, Xiaomi SU7 ima blago zaobljeni krov koji se spušta prema prtljažniku i završava elegantnim spojlerom, bez oštrih uglova na karoseriji.

Predsjednik tvrtke Xiaomi, Lu Veibing, najavio je planove za masovne isporuke SU7 u drugom kvartalu ove godine. Tvrtka je službeno postavila vrlo ambiciozan cilj prodaje od oko 20 milijuna primjeraka, koristeći iskustva stečena u prodaji pametnih telefona u Kini.

Veibing je istaknuo predanost tvrtke ovom segmentu i njezino ulaganje od 10 milijardi dolara u razvoj poslovanja s električnim vozilima. Ipak, unatoč velikom ulaganju i uspjehu na drugim područjima, to ne garantira uspjeh u potpuno novom poslovnom segmentu, posebno na tržištu automobila.

Prema nepotvrđenim informacijama lokalnih medija u Kini, točan datum isporuke prvih primjeraka nije poznat, a cijena će navodno iznositi oko 47.500 eura. No, o dostupnosti vozila na europskom tržištu zna se još manje, ali njegovo predstavljanje na velikom europskom događaju moglo bi podići nade među obožavateljima tvrtke u Europi.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati