Samo zabava...

Austrija ima najveći nedostatak radne snage od svih zemalja EU

profile-picture
Redakcija
Austrija ima najveći nedostatak radne snage od svih zemalja EU

Tvrtke u Austriji pate od nedostatka osoblja. Trenutačno trećina industrijskih poduzeća u Austriji i svako peto uslužno poduzeće ne mogu normalno poslovati jer imaju premalo osoblja. Problem tek počinje: baby boomeri odlaze u mirovinu, a dolazi premalo mladih. Sve je manje radno sposobnog stanovništva – ljudi u dobi od 25 do 64 godine. U Koruškoj će do 2050. ta brojka pasti za 17 posto, a u Štajerskoj za dvanaest posto. Prema Agendi Austria, na svako slobodno radno mjesto diljem Austrije već dolaze tri nezaposlene osobe. U Štajerskoj i Koruškoj 2.6.

Položaj Austrije je alarmantno loš u odnosu na EU. “Fenomen nedostatka radne snage može se uočiti posvuda, a deficit se posvuda povećava. Ipak, manjak radne snage u Austriji je najgori od svih zemalja EU-a”, kaže ekonomist Agende Austria Dénes Kucsera. Kucsera je usporedio udio slobodnih radnih mjesta na svim radnim mjestima u prvom kvartalu 2024., odnosno od siječnja do ožujka. Rezultat: Udio je najveći u Austriji s 4,5 posto – ispred Belgije i Nizozemske s 4,4 posto te Njemačke s 3,5 posto. U Francuskoj je 2,8 posto, u Italiji 2,5, u Irskoj 1,1 posto. A ovo dvojbeno “prvo mjesto” nije ništa novo – Austrija ga već drži od 2022. godine.

I još jedan detalj nanosi štetu gospodarstvu. To je vrijeme potrebno za popunjavanje upražnjene pozicije. Kucsera: “U Austriji je između 2013. i 2019. to bilo između 20 i 40 dana. Trenutno je potrebno 70 dana da se popuni radno mjesto.” U Koruškoj je to trenutno 54 dana, u Štajerskoj 75.

Izvor: kroativ.at

Ilustracija: Pixabay

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati