Samo zabava...

Autobahn za bicikle u Münchenu?!

profile-picture
Redakcija
Autobahn za bicikle u Münchenu?!

München i okolni gradovi uskoro će dobiti prvu brzu biciklističku stazu, Autoput, koja će povezivati centar Münchena s Garchingom i Unterschleißheimom. Ovaj ambiciozni projekt, koji je trenutno u izgradnji, predstavlja veliki korak ka održivoj mobilnosti, smanjenju zagađenja i prometnih gužvi.

Detalji projekta

Radovi na prvoj dionici, poznatoj kao “4.1 Süd”, započeli su u Garchingu. Ovaj dio staze proteže se uz B13 i uključuje most preko kanala Schleißheim, te se spaja s postojećom biciklističkom stazom kod stanice U-Bahn Garching-Hochbrück​

Staza će biti široka četiri metra, s dvije trake za bicikliste, omogućujući vožnju brzinom do 30 km/h, čak i u zavojima. Pored biciklističke staze bit će i odvojeni pješački put širine 2,5 metra, čime se osigurava sigurnost svih sudionika u prometu​​.

Financiranje i rokovi

Projekt je velikim dijelom financiran iz federalnih sredstava, s 75% troškova pokrivenih od strane njemačkog Ministarstva za digitalnu infrastrukturu i promet (BMDV). Ukupni troškovi za prvu dionicu iznose oko 3,5 milijuna eura​​.

Izgradnja prve dionice planira se završiti do kraja 2023. godine, dok se ostatak staze očekuje da će biti završen do kraja 2024. ili početkom 2025. godine. Kada bude potpuno dovršena, staza će omogućiti biciklistima da putuju od centra Münchena do Garching-a za oko 65 minuta, dok će put do Unterschleißheima trajati oko 55 minuta​​.

Ekološke i Zdravstvene Prednosti

Ovaj projekt ne donosi samo infrastrukturalna poboljšanja, već i značajne ekološke i zdravstvene benefite. Promicanjem biciklističkog prometa smanjuje se zagađenje i prometne gužve, a biciklizam je također i zdraviji način kretanja za mnoge građane​​.

Radschnellweg je ključni dio strategije za budućnost mobilnosti u Münchenu, stvarajući održivu i ekološki prihvatljivu alternativu automobilskom prometu.

Izvor: (Staatliches Bauamt Freising)​.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati