Samo zabava...

Njemci postaju vegetarijanci?

profile-picture
Redakcija
Njemci postaju vegetarijanci?

U posljednje vrijeme, Njemačka se suočava s dramatičnim padom broja svinja i goveda na farmama. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), broj svinja i goveda kontinuirano opada, što ima značajne implikacije na poljoprivredni sektor i tržište mesa. Ovaj članak istražuje razloge iza ovih promjena, trenutne trendove i potencijalne posljedice na njemačku poljoprivredu.

Stanje na farmama

Prema najnovijim statistikama, broj svinja u Njemačkoj do svibnja 2023. iznosio je 20,7 milijuna, što predstavlja pad od 3,1% u odnosu na prethodnu godinu i 7,3% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine​​. Slično tome, broj goveda je gotovo konstantan, sa 10,6 milijuna goveda, ali ipak pokazuje lagani pad​.

Uzroci pada

Postoji nekoliko ključnih razloga za ovaj pad. Prvo, promjene u prehrambenim navikama potrošača rezultirale su smanjenjem potražnje za mesom, posebno svinjetinom. Povećana svijest o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša također je doprinijela ovom trendu​​. Drugo, ekonomski pritisci, uključujući rastuće troškove proizvodnje i smanjenje izvoza zbog afričke svinjske kuge, dodatno su otežali poslovanje farmi​​.

Pandemija COVID-19 također je igrala značajnu ulogu, uzrokujući poremećaje u klaoničkim kapacitetima i dovodeći do “zagušenja” svinja na farmama​​. Rasprave o novim regulativama i višim standardima za dobrobit životinja i okoliš stvorile su dodatnu nesigurnost među proizvođačima​​.

Smanjenje broja svinja i goveda moglo bi imati dugoročne posljedice na njemačku proizvodnju mesa i opskrbu tržišta. Broj farmi koje se bave uzgojem svinja smanjio se za 43,4% u posljednjih deset godina, dok broj farmi koje uzgajaju goveda također pokazuje trend opadanja​ (Statistisches Bundesamt)​. Ovaj trend može dovesti do povećanja cijena mesa, smanjenja domaće proizvodnje i većeg oslanjanja na uvoz mesa.

Pad broja svinja i goveda u Njemačkoj predstavlja značajan izazov za poljoprivredni sektor. Dok promjene u prehrambenim navikama i ekonomski pritisci igraju ulogu, ključ će biti u prilagodbi proizvodnih praksi i politici koja podržava održivu i etičku poljoprivredu. Samo će vrijeme pokazati kako će se ove promjene odraziti na njemačko tržište mesa i poljoprivrednu industriju.

Izvor: (EuroMeat News)

foto: Pixabay (Milesl)

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati