Samo zabava...

“Pobuna na kotačima”: Kako njemački poljoprivrednici s traktorima paraliziraju zemlju

profile-picture
Redakcija
“Pobuna na kotačima”: Kako njemački poljoprivrednici s traktorima paraliziraju zemlju

U posljednjih nekoliko tjedana, Njemačka je svjedočila nevjerojatnim scenama gdje su tisuće poljoprivrednika blokirale prometne puteve i logističke pravce diljem zemlje. Njihova glavna sredstva protesta su traktori, kojima su uspjeli doći čak i do središta Berlina. Ovaj val prosvjeda uslijedio je nakon što je savezna vlada predstavila planove uštede koji uključuju smanjenje poreznih olakšica za poljoprivredni dizel i ukidanje izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila. Ove mjere nastale su kao odgovor na rupu od 17 milijardi eura u državnom proračunu za 2024. godinu.

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika, Joachim Rukwied, izrazio je zabrinutost da će ove mjere dovesti do ozbiljnih financijskih poteškoća za poljoprivrednike, unatoč trenutno dobroj ekonomskoj situaciji u sektoru. Iako su poljoprivrednici u financijskoj godini 2022/2023 ostvarili rekordne dobiti, s prosječnim prometom od 115.400 eura po obiteljskom gazdinstvu, postoji strah da će prihodi u budućnosti pasti zbog smanjenja cijena mlijeka i rastućih troškova plaća.

Protesti su izazvali ozbiljne poremećaje u cestovnom prometu i logistici, a imali su i politički odjek. Sindikat strojovođa GDL najavio je mega štrajk, a poremećaji uzrokovani prosvjedima poljoprivrednika su naštetili koalicijskim strankama u anketama, čak podigli popularnost ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku.

Ovi prosvjedi ne samo da su pokazali snagu i odlučnost njemačkih poljoprivrednika, već su također naglasili složenost modernih ekonomskih i političkih pitanja, gdje mjere štednje mogu imati nesagledive posljedice po ključne sektore društva.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati