Samo zabava...

Strašna oluja pogodila Švicarsku, ima i poginulih

profile-picture
Redakcija
Strašna oluja pogodila Švicarsku, ima i poginulih

Nakon žestokih oluja, klizišta i poplave prouzročile su značajnu štetu u Švicarskoj. Jedna nestala osoba izvučena je mrtva iz rijeke u Misoxtalu u Graubündenu u nedjelju, a za još dvoje nije bilo nade.

Djelomično je oštećena i zatvorena željeznička pruga od Vispa do Zermatta. Grad na Matterhornu u kantonu Valais bio je odsječen od vanjskog svijeta više od 24 sata. Vlakovi ponovno voze tek od subote navečer na zadnjih nekoliko kilometara od Täscha. Inače su autobusi vozili kao zamjena.

U zajednici Lostallo u dolini Misox vladalo je veliko zaprepaštenje. Slike su pokazale razmjere devastacije. Klizište je odnijelo tri kuće. U početku još nije bilo traga dvojici nestalih ljudi za koje se znalo u selu. “Potraga se provodi u blizini kuća, ali i u rijeci ispod, u slučaju da su njih tri odnijele poplave”, rekao je za list “Blick” inženjer šumarstva Patrick Mottis, koji je pomogao u čišćenju. . Kao član vlade, ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis pregledao je situaciju u nedjelju.

Ceste sjever-jug kroz dolinu Misox sjeverno od jezera Como bile su uglavnom zatvorene. Uništena je 200 metara duga dionica autoceste A13 iznad Lostalla. U jednom trenutku cijeli četverotračni kolnik je naplavila voda i urušio se. A13 je važna alternativna ruta za praznični promet preko prijevoja San Bernardino prema Italiji kada je tunel Gotthard preopterećen.

Savezni ured za ceste (Astra) procijenio je štetu i želio je započeti popravke u ponedjeljak ako se voda dovoljno povuče. Prema prvim procjenama, most je izdržao podivljalu vodu.

U Zermattu

Svjetski poznato skijalište i planinarsko središte Zermatt, s pogledom na švicarsku znamenitost Matterhorn, bilo je odsječeno od vanjskog svijeta više od 24 sata. U petak su bile zatvorene i željeznička pruga i pristupna cesta. U samom selu potoci su se izlili iz korita i prijeteći tutnjali pored kuća u dolinu. Iz Općine su uvjeravali da su svi stanovnici i gosti na odmoru cijelo vrijeme bili sigurni.

Posjetitelji Zermatta moraju parkirati svoje automobile u Täschu i voziti se vlakom zadnjih pet kilometara. Željeznička linija Zermatt-Täsch ponovno je otvorena u subotu navečer kako bi oni koji su stigli automobilom mogli doći do svojih vozila. Put do doline Rhone bio je čist. Dolazak tamo i dalje je težak za putnike željeznicom: u početku su samo autobusi vozili između Vispa i Täscha jer je željeznička pruga bila oštećena. Željeznica Matterhorn-Gotthard upozorila je na vrijeme čekanja u Vispu i Täschu u usluzi kratkih poruka X.

Izvor: Kroativ.at

foto: Facebook: Spectrum fm

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati