Samo zabava...

Velike promjene u Njemačkoj od ovog mjeseca

profile-picture
Redakcija
Velike promjene u Njemačkoj od ovog mjeseca

Njemačkoj, baš kao i u Austriji od 1. srpnja na snagu stupaju određene promjene koje utječu na život u toj državi. Mijenjaju se neki zakoni, uvode se određene promjene i sve to utječe na život stanovnika, ali i onih koji putuju kroz Njemačku. Evo kratkog pregleda tih promjena.

Povećanje naknade za plin
Od srpnja će namet za plin porasti za oko 30 posto na 2,50 eura po megavat satu, što bi moglo povećati troškove za prosječno četveročlano kućanstvo za oko 15 do 20 eura godišnje. Namet na skladišta plina, uveden 2022. tijekom energetske krize, trebao bi biti ukinut na graničnim prijelazima od 2025.

Proširena obveza naplate cestarine
Od 1. srpnja obveza cestarine proširuje se i na vozila težine iznad 3,5 tona. Većina mobilnih kućica, koje imaju trajno ugrađene prostorije za stanovanje i koriste se isključivo za prijevoz ljudi, i dalje će biti oslobođena plaćanja cestarine.

Promjena utječe na vozila koja na prvi pogled ne izgledaju kao mobilne kućice, poput preuređenih kamiona ili autobusa, gdje vlasnici moraju dokazati da se vozilo koristi isključivo kao mobilna kućica. Gospodarska vozila ispod 7,5 tona također su oslobođena plaćanja cestarine, piše kroativ.at.

Povećanje mirovina
Dobra vijest za umirovljenike: Od 1. srpnja mirovine će se povećati za 4,57 posto, temeljem podataka Saveznog ureda za statistiku i Njemačkog zavoda za mirovinsko osiguranje. Po prvi put, mirovine će jednako rasti na istoku i zapadu zemlje.

Primatelji mirovine od 1.000 eura dobit će dodatnih 45,70 eura. Povećanje će obuhvatiti i obiteljske mirovine, koje će se povećati s 992,64 eura na 1.038,05 eura, a dječje naknade s 210,56 eura na 220,19 eura.

Kanabis klubovi dopušteni od 1. srpnja
Od 1. srpnja bit će dopušteni tzv. “cannabis social clubovi” za uzgoj marihuane. Iako će praktična implementacija potrajati zbog birokratskih prepreka, klubovi se nadaju da će uskoro moći započeti uzgoj.

Zbog neuspjeha u prikupljanju više poreza kroz manja pakiranja shisha duhana, od 1. srpnja će biti dopuštena prodaja svih veličina pakiranja.

Ukidanje povlastice dodatnih troškova: TV kabelske naknade više se ne mogu prosljeđivati
Od 1. srpnja stanodavci više neće moći prenijeti troškove TV kabelske naknade na stanare. Najmoprimci će sada sami sklapati ugovore za televiziju.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati