Samo zabava...

Vinjete i cestarine u Austriji

profile-picture
Redakcija
Vinjete i cestarine u Austriji

Austrijska vinjeta za autoceste dostupna je za lijepljenje i kao digitalna vinjeta. Osim toga, postoje cestarine za prolaze kao što su autoceste Brenner i Tauern (cestarine) i tunele. Za vozila preko 3,5 tone potreban je GO Box.

Važno: GO-Box mora uvijek ostati aktiviran – čak i na dionicama autocesta u Austriji bez naplate cestarine.

Ako želite kupiti vinjetu za Austriju, obratite pozornost na različita razdoblja valjanosti. Ove i druge važne informacije o cestarinama u Austriji možete pronaći ovdje, prenosi kroativ.at.

Uz nekoliko iznimaka, mreža austrijskih autocesta i brzih cesta podliježe naplati cestarine. Za vozila do 3,5 t potrebna je vinjeta, na nekim se rutama naplaćuje posebna cestarina. Za vozila iznad 3,5 t cestarina se naplaćuje prema kilometraži putem GO-Boxa.

Sljedeće dionice autocesta su bez vinjeta od prosinca 2019. godine:

A1 Westautobahn (granični prijelaz Walserberg za Salzburg-Nord), pokrajina Salzburg
A12 Inntalautobahn (granični prijelaz Kiefersfelden do Kufstein-Süd), Tirol
A14 (granični prijelaz Hörbranz prema Hohenemsu), Vorarlberg. Nema potrebe za vinjetom do križanja 23 Hohenems Diepoldsau. Kada vozite do čvora 27 Altach, potrebna je vinjeta!
A26 (Linzer Autobahn – trenutno još u izgradnji, uključujući novi viseći most na Dunavu), Gornja Austrija. Vinjeta je potrebna samo nakon što se završi cijela A26 i spoj na A7. A7 (Mühlkreisautobahn blizu Linza, Gornja Austrija) od rujna 2021. ponovno je podložna vinjeti. Dovršena su dva nova mosta na Dunavu u Linzu.

Od 1. prosinca 2023. primjenjuje se drugačije ograničenje težine za uvjete cestarine za kampere iznad 3,5 t: ono što je sada odlučujuće je tehnički dopuštena ukupna masa (tzGm), a ne više najveća dopuštena ukupna masa (gvG). Vozila preko 3,5 t ukupne težine (prije 3,5 t ukupne težine) zahtijevaju GO box, vozila ispod 3,5 t ukupne težine trebaju vinjetu i moraju platiti cestarinu. Potencijalno više vozila stoga treba imati GO Box, budući da je tehnički dopuštena ukupna masa često veća od 3,5 t. Prijelazno razdoblje od 5 godina traje do kraja siječnja 2029. za vozila koja su prvi put registrirana prije prosinca 2023. Konkretno: kamperima s većom od 3,5 t ukupne težine, ali manjom od 3,5 t ukupne težine, koja su prvi put registrirana prije prosinca 2023., zasad nije potreban GO Box.

Za prikolice nije potrebna vinjeta. Odlučujući čimbenik za uvjet vinjete je težina vučnog vozila ispod 3,5 t Gm. U alpskim tunelima i na prijevojima moguća su druga odstupanja i ograničenja.

Za kampere ispod 3,5 t tzGm potrebna je vinjeta. Kamp kuće preko 3,5 t plaćaju cestarinu prema kilometraži i moraju biti opremljene GO-Boxom, vinjeta nije potrebna. Daljnje razlike i ograničenja moguća su u alpskim tunelima i na prijevojima.

Vinjeta za vozila do 3,5 t dostupna je u digitalnom obliku i kao klasična samoljepljiva vinjeta.

Naljepnica je dostupna u pretprodaji na svim prodajnim mjestima ADAC-a, putem ADAC online shopa ili na telefon +49 89 558 95 96 97 (pon-sub 8-20 h) kao i na benzinskim crpkama uz granicu i u ASFINAG-u. prodajne i naplatne kućice. Najlakše je pak kupiti putem Aircash aplikacije.

Digitalna vinjeta vezana je uz registarsku pločicu vozila i dostupna je u svim sudjelujućim podružnicama ADAC-a iu bazama ÖAMTC-a. 10-dnevna vinjeta i nova 1-dnevna vinjeta (od prosinca 2023.) dostupne su online na ADAC portalu za naplatu cestarine. 1-dnevna vinjeta dostupna je samo u digitalnom obliku, a ne kao samoljepljiva vinjeta. Obje vinjete vrijede odmah. Dvomjesečne i godišnje vinjete moguće je naručiti i online u ASFINAG webshopu ili putem ASFINAG aplikacije, ali vrijedi 18-dnevno razdoblje blokade za online kupnju. Najlakše je pak kupiti putem Aircash aplikacije.

Godišnja vinjeta vrijedi od prosinca prije i zaključno sa siječnjem nakon tiskane kalendarske godine. Vinjeta od 2 mjeseca i vinjeta od 10 dana vrijede od slobodno odabranog datuma za navedeno razdoblje.

Ljepljiva vinjeta mora biti pričvršćena na unutarnju stranu vjetrobranskog stakla na način da je jasno vidljiva i kontrolirana izvana; Na motociklima se mora lijepiti na glatki dio koji je teško zamijeniti.

Kako bi se izbjegli problemi tijekom kontrola, vinjete je potrebno skidati s vjetrobranskog stakla nakon što im istekne valjanost.

Izvor: Kroativ.at

foto:  Midjourney

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati