Samo zabava...

Gradska knjižnica i čitaonica Pula poziva Vas na otvorenje izložbe Ukrajinska tradicijska baština

profile-picture
Redakcija
Gradska knjižnica i čitaonica Pula poziva Vas na otvorenje izložbe Ukrajinska tradicijska baština

utorak, 12. ožujka 2024. u 11.30 sati
Središnja knjižnica, Kandlerova 39

Izložba Ukrajinska tradicijska baština je presjek nekoliko izložbi koje su organizirane u Gradskoj knjižnici Zagreb te predstavlja tradiciju Ukrajinaca kroz prikaz glazbenih instrumenata, tradicijskih veza, narodnih igračaka i ukrajinske kuhinje.
Izložba je organizirana u suradnji s Radnom grupom za manjinske knjižnice HKD-a i Središnjom knjižnicom Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj.
Izložbu je moguće razgledati do konca ožujka 2024. u radno vrijeme knjižnice.
Izložba Ukrajinska tradicijska baština je presjek izložbenog programa koji Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca provodi tijekom godina.
Uključuje materijal predstavljen na četiri izložbe.

Bajkoviti svijet ukrajinske narodne igračke
Ova izložba je uvrštena u program manifestacije Noć muzeja 2013. godine i bila je najpopularnija od svih u ovom ciklusu.
Narodna igračka je višeznačan kulturni fenomen tijesno vezan uz raznolike manifestacije života. Igračka zanima dijete kao neposrednog sudionika igre, ali i odrasle zbog svoje odgojne uloge.
Zanimanje za narodnu igračku objašnjava se njenom jedinstvenom folklornom tematikom, jednostavnošću oblika, konstruktivnom snalažljivošću, svojevrsnom emotivnom spremnošću koja joj daje mogućnost kretanja i proizvodnje zvukova.
Dječja igračaka u Ukrajini je odraz socijalno-povijesnog slijeda događaja, etičnih i estetskih pogleda Ukrajinaca, te odraz njihovog života i djelovanja.
Narodna igračka, pratila je dijete od rođenja, upoznavala ga s radnim aktivnostima, odnosima u obitelji i društvu, obredima i tradicijskim značajkama zavičaja, koje je dijete moralo prihvatiti i u budućnosti nastaviti.
Za svaki uzrast djeteta igračka se pomno birala prema konkretnoj odgojnoj ulozi. Odrasli su se s poštovanjem odnosili prema dječjoj igrački. Vjerovalo se da igračka koju je dijete dobilo na poklon pomaže dobrom zdravlju i sreći, igračka koja se stavlja kod jastuka – čuva san i dobro ponašanje djeteta. Vrlo često ti željno očekivani pokloni imali su i obrednu funkciju.
Izrada igračaka na početku nije bila poseban zanat. U slobodno vrijeme majstori: stolari, bačvari, lončari ili tokari izrađivali su igračke za svoju i susjedsku djecu od drva, slame, gline, papira ili tkanine.
Lutka kao prikaz čovjeka središnja je tema narodne igračke. Tijekom igre oponašali su se međusobni odnosi u obitelji, uz pomoć lutki djeca su oponašala svakodnevni život odraslih, te učila blagdanske običaje i tradiciju.
Tradicionalni glazbeni instrumenti Ukrajinaca
Glazbeni instrumenti su jedna od sastavnica kulture i tradicije ukrajinskog naroda, koji svojim oblicima, zvukom i izgledom svjedoče o iznimnom umjetničkom duhu.
Nacionalna glazbena samosvijest Ukrajinaca ugrađena je u samu konstrukciju instrumenata koji su u svim vremenima udovoljavali potrebama naroda: sopilke, lire, kobze i bandure. Upravo zahvaljujući konstrukciji tih glazbala, tradicionalni repertoar sačuvan je od asimilacije s pseudonarodnom glazbom. Svaki tip instrumenta ima nekoliko podvrsta, koje se razlikuju tehnologijom izrade, oblikom i zvučanjem, a koristili su se u različitim krajevima.
Tako je bandura svirala uglavnom u središnjem dijelu Ukrajine, na sjeveru i istočno od Dnjepra. Gusle, violina, sopilka, cimbale i bubon, bili su popularni posvuda, dok su trembita, dromba, berbenica ili basolja glazbeni instrumenti izričito Zakarpattja, gdje žive Rusini.
Ukrajinski narodni vez
Teško je zamisliti ukrajinsku narodnu svakidašnjicu bez vezenih predmeta. Uostalom to je i odlika hrvatske nacionalne nošnje većine krajeva. Narodni vez je omiljeni oblik primijenjene umjetnosti, sastavni dio nacionalnog kostima. Danas se koristi i kod dizajniranja suvremene odjeće, sigurni ste čuli za ukrajinsku vyšyvanku.
Vezom je ukrašavana svečana odjeća, ručnici, marame, salvete za ikone, stolnjaci, posteljina, pa čak i obuća. Zanimljivo da šare na vezovima nisu samo ukrasi, nego i amalija, koja štiti od zlih duhova, bolesti i nesreće.
Tijekom povijesnog i kulturnog razvoja u svakom području Ukrajine nastali su karakteristični ornamenti motivi i kompozicije, izbor boja i tehnike izvedbe. U svakoj regiji Ukrajine postoji poseban ornament veza, čipke, koristi se poseban konac i specifični vez. Prema tome može se sa sigurnošću utvrditi iz kojeg kraja je ručnik, košulja ili stolnjak.
Vezom su se bavile isključivo žene, s koljena na koljeno prenosile su se tajne tehnike veza, uzorci ornamenta i kombinacije boja. Prema motivima vezovi se dijele na tri grupe: geometrijske, vegetabiljne i zoomorfne, a odražavaju elemente simbolike starih kultova i vjerovanja.
Recimo, geometrijski ornament, različiti krugovi, trokuti, ravne i previjeni linije predstavljali vjerovanja Ukrajinaca o ustrojstvu svemira i imali su posebna značenja.
U osnovi vegetabiljnog ornamenta leži kult prirode, a zoomorfni prikazuju životinjske zaštitnike u solarnoj mitologiji.
Ukrajinska nacionalna jela
Na ukrajinsku kuhinju tijekom povijesti utjecali su mnogi čimbenici iz gotovo svih krajeva svijeta no kako se Ukrajina često smatra kulturološkom kolijevkom slavenskih naroda, specifičnost ukrajinske kuhinje bitno je utjecala na kuhinju slavenskih i drugih naroda u njezinom okruženju. O jelima se može puno govoriti, ali najbolje njih probati prilikom jedne od mnogobrojnih manifestacija koje Ukrajinska zajednica priprema diljem Hrvatske.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati