Samo zabava...

Apple mogao bi biti kažnjen sa 500 milijuna eura zbog nepravilnosti u vezi s aplikacijama

profile-picture
hatrix
Apple mogao bi biti kažnjen sa 500 milijuna eura zbog nepravilnosti u vezi s aplikacijama

EU istražuje Apple zbog mogućeg ograničavanja pristupa uslugama streaminga glazbe, što bi moglo rezultirati kaznom od čak 500 milijuna eura, označavajući potencijalni veliki udarac za tehnološkog diva iz SAD-a, prema izvještaju Guardian-a.

Europska komisija provodi istragu kako bi utvrdila da li je Apple namjerno blokirao glazbene aplikacije s ciljem otežavanja korisnicima pristupa jeftinijim alternativama pretplate izvan vlastite trgovine aplikacija, od koje Apple zarađuje prihod.

Ako bi se kazna od 500 milijuna eura ostvarila, to bi predstavljalo značajan pravni udarac protiv Applea, koji već godinama suočava s kritikama zbog načina na koji upravlja svojim aplikacijskim ekosustavom na iPhone uređajima.

Jedan od ključnih aktera u ovoj situaciji je švedska tvrtka za streaming glazbe, Spotify, koja je podnijela pritužbu Europskoj uniji 2019. godine. Tvrdnje su usmjerene prema praksi Applea da naplaćuje 30% naknade na sve kupnje putem vlastite trgovine aplikacija. Nadalje, Apple je onemogućio tvrtke poput Spotifya da informiraju korisnike na svojim uređajima o mogućnosti izbjegavanja tih naknada i pružanja povoljnijih opcija, jednostavno preusmjeravanjem na web-stranicu Spotifya.

Apple tvrdi da su njihove naknade opravdane zbog troškova održavanja sigurnosti trgovine, te da omogućuju Spotifyu pristup velikom broju korisnika. Međutim, Spotify inzistira na tome da Apple Music, Appleov vlastiti servis za streaming glazbe, nije podložan istim naknadama, što automatski čini Appleovu ponudu jeftinijom i konkurentnijom, narušavajući fer tržišno natjecanje.

Ako Europska komisija proglasi Appleove postupke nezakonitima, to bi moglo rezultirati i zabranom prakse blokiranja glazbenih servisa koji promoviraju povoljnije pretplate izvan vlastite platforme.

Važno je napomenuti da Apple do sada nije bio suočen s kaznom Europske komisije za tržišno natjecanje, iako je 2020. godine kažnjen s 1.1 milijardu eura u Francuskoj zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati