Samo zabava...

NEDJELJOM PJEŠICE? NJEMAČKA SE SPREMA ZA RADIKALNE MJERE U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA!

profile-picture
Redakcija
NEDJELJOM PJEŠICE? NJEMAČKA SE SPREMA ZA RADIKALNE MJERE U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA!

Njemačka se suočava s ambicioznim ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 65% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. Godine. No, postizanje tog cilja postaje sve teže, a posebno zaostaje prometni sektor. U tom kontekstu, njemački savezni ministar prometa Volker Wissing predlaže drastične mjere: zabranu prometa svih vozila vikendom diljem zemlje.

Ova kontroverzna ideja izazvala je brojne reakcije. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog utjecaja na individualnu mobilnost, opskrbne lance i turizam. Wissing je priznao ove probleme, ali naglasio je da je drastičan korak nužan ako Njemačka želi ostvariti svoje klimatske ciljeve.

Zabrana prometa nije nova ideja u Njemačkoj. Tijekom naftne krize 1973. godine uvedena je nedjelja bez automobila kako bi se uštedjelo gorivo. Ove su mjere tada bile privremene, ali ukazuju na to da je Njemačka spremna na nekonvencionalne korake u borbi za očuvanje okoline.

Da li će se Wissingova vizija vikenda bez automobila obistinititi, ostaje još vidjeti. Zakon o zaštiti klime koji predlaže zabranu još uvijek se raspravlja u Bundestagu. Bez obzira na ishod, ova tema stavlja u fokus kritičnu ulogu prometa u borbi protiv klimatskih promjena i potiče raspravu o alternativnim načinima mobilnosti u budućnosti.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati