Samo zabava...

Njemačka na prekretnici: Hoće li ukidanje mirovine sa 63 godine postati realnost?

profile-picture
Redakcija
Njemačka na prekretnici: Hoće li ukidanje mirovine sa 63 godine postati realnost?

Njemačka vlada, poznata kao “Semafor-koalicija”, trenutno vodi intenzivne rasprave o ukidanju umirovljenja sa 63 godine. Ova tema je u središtu pozornosti nakon što su objavljeni novi podaci Njemačkog mirovinskog osiguranja, koji ukazuju na drastično povećanje troškova povezanih s ovom vrstom mirovine.

Značajan Porast Troškova

Nedavni izvještaji pokazuju da su troškovi u ožujku narasli na 4,3 milijarde eura mjesečno, što je 18,4% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupno, mirovinski fond je prošle godine isplatio 46,3 milijarde eura za one koji su iskoristili opciju umirovljenja nakon 45 godina staža. Ovo je povećanje od 17,8% u usporedbi s 2022. godinom, kada je isplaćeno 39,3 milijarde eura.

Druga Najskuplja Mirovinska Kategorija

Mirovina sa 63 godine sada se smatra drugom najskupljom mirovinskom kategorijom u Njemačkoj, odmah iza mirovina za udovce i udovice, čiji godišnji troškovi iznose 3,9 milijardi eura. Eksplozija troškova prvenstveno je uzrokovana sve većim brojem radnika koji koriste ovu mogućnost. U posljednje dvije godine, broj umirovljenika koji su otišli u mirovinu bez odbitaka povećao se za preko pola milijuna, dosegnuvši brojku od 2,416 milijuna.

Finansijski Efekti na Umirovljenike

Radnici koji odlaze u mirovinu nakon najmanje 45 godina rada imaju znatno veće mirovinske štednje. Prema podacima Ministarstva rada, prosječna neto mirovina muškaraca iznosi 1.727,35 eura mjesečno, dok žene primaju prosječno 1.369,32 eura. Neki umirovljenici primaju znatno više; na primjer, jedna umirovljenica je primila neto mirovinu od 3.623,13 eura, dok je jedan muškarac primio 2.939,42 eura.

Budućnost Mirovine sa 63 Godine

Hoće li njemačka vlada odlučiti ukinuti umirovljenje sa 63 godine ili će pronaći alternativna rješenja za smanjenje troškova, ostaje za vidjeti. Ova odluka će značajno utjecati na buduće generacije radnika koji se nadaju ranijem umirovljenju.

Rasprava o ukidanju mirovine sa 63 godine postavlja važna pitanja o održivosti mirovinskog sustava u Njemačkoj. Kako troškovi rastu, vlada će morati pažljivo razmotriti sve opcije kako bi osigurala financijsku stabilnost sustava i zaštitila interese budućih umirovljenika.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati