Samo zabava...

Njemački ministar obrane Boris Pistorius: “Spremamo se na rat”

profile-picture
Redakcija
Njemački ministar obrane Boris Pistorius: “Spremamo se na rat”

Njemačka, potaknuta rastućim geopolitičkim napetostima i ruskom invazijom na Ukrajinu, poduzima značajne korake za modernizaciju i reorganizaciju svojih vojnih snaga kako bi se pripremila za nove sigurnosne izazove.

Reorganizacija Bundeswehra

Njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je opsežne reforme koje uključuju restrukturiranje Bundeswehra u četiri grane: kopnene snage, zračne snage, mornaricu i novi ogranak za kibernetički prostor i informacije. Ovaj novi ogranak bavit će se kibernetičkim prijetnjama i dezinformacijskim kampanjama, što je ključan korak u modernom ratovanju​ (POLITICO)​​ (DW)​.

Pistorius je naglasio potrebu za povećanjem učinkovitosti vojske kroz smanjenje birokracije i centralizaciju zapovjedništva. Time će se omogućiti brže donošenje odluka i bolje koordiniranje operacija, kako domaćih tako i stranih​ (DW)​​ (DW)​.

Povećanje vojnog proračuna

Pored reorganizacije, Pistorius je zatražio dodatnih 6,5 milijardi eura za vojni proračun u 2025. godini, s ciljem postizanja vojnog proračuna od 3% BDP-a. Ovo povećanje financiranja bit će ključno za modernizaciju vojne opreme i poboljšanje operativne spremnosti Bundeswehra​ (DW)​​ (Breaking Defense)​.

Njemačka već planira naručiti nove borbene zrakoplove F-35A i helikoptere CH-47F Chinook od američkih proizvođača, što će dodatno poboljšati njene obrambene kapacitete​ (Breaking Defense)​.

Razmatranje obveznog vojnog roka

U svjetlu nedostatka regruta, Pistorius razmatra ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, što bi moglo pomoći u popunjavanju redova Bundeswehra. Iako još nije donesena konačna odluka, ovaj model je u fazi analize i mogao bi postati dio budućih reformi​ (Breaking Defense)​​ (Anadolu Ajansı)​.

Pripreme za nove prijetnje

Pistorius je istaknuo da Njemačka mora biti spremna za potencijalne prijetnje u Europi, posebno one koje dolaze iz Rusije. Naglasio je važnost obrane unutar NATO saveza i potrebu za prilagodbom njemačkih vojnih snaga kako bi se osigurala sigurnost zemlje i njenih saveznika​ (POLITICO)​​ (DW)​.

Njemačka se ne sprema za rat u tradicionalnom smislu, ali poduzima opsežne mjere kako bi osigurala da je njena vojska spremna za obranu u slučaju bilo kakvih prijetnji. Ove reforme predstavljaju značajan zaokret u njemačkoj vojnoj politici, potaknut geopolitičkim promjenama i rastućim sigurnosnim izazovima u Europi.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati