Samo zabava...

Raditi u Švicarskoj! trenutne mogućnosti i prepreke

profile-picture
Redakcija
Raditi u Švicarskoj! trenutne mogućnosti i prepreke

Za mnoge Hrvate, Švicarska predstavlja privlačnu destinaciju zbog visokih plaća, stabilnog tržišta rada i visokog standarda života. No, put do tamošnjeg zapošljavanja nije jednostavan, a situacija se nedavno promijenila. Ipak, postoje mogućnosti za hrvatske državljane, uz poznavanje trenutnih pravila i ograničenja.

Stanje od 1. siječnja 2024.:

  • Kvote i ograničenja: Švicarska je 2023. ponovno uvela kvote za hrvatske radnike zbog, prema njihovim navodima, prevelikog porasta doseljenika. To znači da broj izdanih petogodišnjih dozvola je ograničen na 1150, a sezonskih (kratkoročnih) na oko 1000.
  • Prioritet: Prednost pri zaposlenju imaju Švicarci, državljani drugih EU/EFTA država i stranci s već postojećim boravkom.
  • Iznimke: Bez kvota se izdaju dozvole za rad do četiri mjeseca (kategorija L) i hrvatskim prekograničnim putnicima (kategorija G). Također, doktorandi i postdoktorandi na švicarskim sveučilištima mogu raditi više od 15 sati tjedno.
  • Obiteljsko spajanje: Hrvatima kojima je dopušteno spajanje obitelji je i dalje omogućen rad u Švicarskoj.
  • Produženje dozvola: Već izdane dozvole L i B se u načelu mogu produžiti bez ograničenja.

Što trebate znati:

  • Traženi profili: Švicarska traži visokokvalificiranu radnu snagu u deficitarnim zanimanjima, poput inženjerstva, zdravstva, IT-a i građevinarstva.
  • Njemački jezik: Dobro poznavanje njemačkog (ili francuskog ili talijanskog, ovisno o kantonu) je ključno.
  • Poslovna kultura: Prilagođavanje švicarskoj poslovnoj kulturi, poznatoj po preciznosti i formalnosti, je bitno.
  • Agencije za zapošljavanje: Kontaktiranje agencija za zapošljavanje specijaliziranih za Švicarsku može biti korisno.

Informacijski resursi:

Zaključak:

Iako trenutno postoje ograničenja za hrvatske radnike u Švicarskoj, mogućnosti još uvijek postoje, osobito za visokokvalificiranu radnu snagu u traženim zanimanjima. Dobro se informirajte, prilagodite se uvjetima i iskoristite dostupne resurse za povećanje svojih šansi za uspjeh.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati