Samo zabava...

Uspon AfD-a na izborima za Europski parlament: potencijalni utjecaj na imigrantsku politiku

profile-picture
Redakcija
Uspon AfD-a na izborima za Europski parlament: potencijalni utjecaj na imigrantsku politiku

Na izborima za Europski parlament održanim 9. lipnja 2024. godine, stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila je značajan uspjeh, zauzevši drugo mjesto po broju osvojenih glasova. Ovaj rezultat može imati dalekosežne posljedice, posebno na politiku prema imigrantima iz Hrvatske, Bosne i Srbije.

Politički Kontekst

AfD je poznata po svojim stavovima protiv imigracije i često je kritizirana zbog svoje anti-imigrantske retorike. Ovaj uspjeh na izborima može ojačati njihove pozicije unutar Evropskog parlamenta, omogućujući im da učinkovitije zagovaraju svoje politike. Stranka se zalaže za strože kontrole granica i smanjenje broja imigranata koji ulaze u Njemačku i Europsku uniju.

Utjecaj na Imigrante iz Bosne i Srbije

  1. Zaoštravanje migracione politike: AfD bi mogla zagovarati strože uvjete za ulazak i boravak imigranata iz Bosne i Srbije. To bi moglo uključivati strože provjere, duže procese za dobivanje radnih dozvola i teže uvjete za spajanje obitelji.
  2. Utjecaj na ekonomsku migraciju: Mnogi građani ovih zemalja dolaze u Njemačku u potrazi za boljim radnim prilikama. Ako AfD uspije u nametanju svojih politika, to bi moglo otežati ekonomske migracije i smanjiti prilike za radnike iz ovih zemalja.
  3. Politička retorika: Retorika AfD-a često cilja imigrante, što može dovesti do povećane stigmatizacije i diskriminacije. To može utjecati na socijalnu integraciju i sigurnost imigranata koji već žive u Njemačkoj.

Širi utjecaj na Europski parlament

Uspjeh AfD-a može potaknuti slične anti-imigrantske stranke širom Europe. Ovo bi moglo rezultirati koalicijama unutar Europskog parlamenta koje bi zagovarale restriktivnije migracione politike na nivou cijele Evropske unije​.

Uspjeh AfD-a na izborima za Evropski parlament predstavlja izazov za trenutne migracione politike i može imati značajne posljedice za imigrante iz Hrvatske, Bosne i Srbije. Strože kontrole, otežani uvjeti za ekonomsku migraciju i potencijalna povećana diskriminacija su neki od mogućih ishoda. Važno je pratiti daljnji razvoj situacije i kako će se politike oblikovati pod utjecajem AfD-a.

Izvor:

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati