Samo zabava...

Velika porezna reforma u Njemačkoj 2025: Što donosi za poreze na plaće?

profile-picture
Redakcija
Velika porezna reforma u Njemačkoj 2025: Što donosi za poreze na plaće?

Njemačka se priprema za najveću poreznu reformu u posljednjih nekoliko desetljeća, koja će stupiti na snagu 2025. godine. Cilj ove reforme je potaknuti gospodarski rast, povećati investicije i inovacije te pojednostaviti porezni sustav kako bi bio pravedniji i učinkovitiji. Evo što trebate znati o nadolazećim promjenama.

Promjene u Porezima na Plaće

Jedna od ključnih promjena odnosi se na poreze na plaće. Njemačka zadržava progresivni porezni sustav, gdje porezne stope variraju od 0% do 45%, ovisno o visini prihoda. Reforma uključuje planove za smanjenje poreznog opterećenja za niske i srednje prihode. Ovo će se postići kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka i prilagodbu poreznih razreda kako bi se smanjio broj ljudi u višim poreznim razredima​​.

Poticaji za Inovacije

Jedan od važnih ciljeva reforme je poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D). Reforma će povećati maksimalni iznos koji se može odbiti za R&D troškove, uključujući troškove nabave i proizvodnje pokretne imovine korištene u R&D projektima. Maksimalna olakšica će iznositi do 3 milijuna eura, što će znatno potaknuti inovacije i tehnološki razvoj​.

Obavezno Elektroničko Fakturiranje

Od 1. siječnja 2025., elektroničko fakturiranje će postati obavezno za sve transakcije između domaćih tvrtki. Ova mjera ima za cilj pojednostaviti administrativne procese, povećati transparentnost i smanjiti mogućnosti za porezne prevare​​.

Ograničenja Kamata i Porezne Olakšice

Reforma također donosi promjene u ograničenju kamatnih odbitaka. Nova pravila će ograničiti odbitak neto kamata koje poduzeća mogu koristiti, što će utjecati na financiranje putem dugova i internih grupnih zajmova. Dodatno, povećava se osnovica za R&D porezne olakšice, što uključuje i troškove nabave i proizvodnje pokretne imovine korištene u R&D projektima​.

Dodatne Promjene

Reforma donosi i druge značajne promjene, uključujući:

  • Produženje perioda za prijenos poreznih gubitaka: Period za prijenos poreznih gubitaka bit će produžen na tri godine, a maksimalni iznosi koji se mogu prenijeti bit će povećani​.
  • Poboljšanje režima za zadržanu dobit: Omogućit će se povoljniji porezni tretman za zadržanu dobit u partnerstvima, čime će se smanjiti efektivna porezna stopa za tvrtke koje reinvestiraju svoju dobit​

Njemačka porezna reforma 2025. godine donosi značajne promjene koje će utjecati na porezni sustav i poslovno okruženje. Smanjenje poreza na plaće za niske i srednje prihode, poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj te pojednostavljenje administrativnih procesa kroz obavezno elektroničko fakturiranje, samo su neki od ključnih aspekata ove reforme. Kako bi se bolje razumjele sve implikacije ovih promjena, preporučuje se konzultirati porezne stručnjake ili detaljno pregledati službene publikacije Ministarstva financija Njemačke

​Izvor: (KPMG)​​ (Führende Europäische Kanzlei – Noerr)​​ (Global Tax News)​​ (KPMG)​.

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati