Samo zabava...

WhatsApp Proslavlja 15 Godina: Put od Skromnih Početaka do Globalnog Fenomena

profile-picture
hatrix
WhatsApp Proslavlja 15 Godina: Put od Skromnih Početaka do Globalnog Fenomena

Ovih dana obilježava se 15 godina od kada su Brian Acton i Jan Koum, nekadašnji zaposlenici Yahooa, osnovali popularnu aplikaciju WhatsApp. Datum 27. veljače značajan je u povijesti ove platforme koja je, unatoč skromnim počecima, postala jedna od najkorištenijih i najvažnijih komunikacijskih alatki.

WhatsApp je svoje ime dobio jednostavno, od engleskog upita ‘What’s up?’ (Što ima?). No, unatoč zvučnom početku, aplikacija nije odmah postala financijski uspješna. U prvim mjesecima suočavala se s problemima, a Kouma je frustrirala činjenica da bi se aplikacija iznenada gasila. Bio je to izazov koji je gotovo doveo do Koumova odustajanja od projekta.

Srećom, Acton je zadržao vjeru u projekt. U suradnji s ruskim prijateljem Alexom Fishmanom i uz korištenje iPhonea, aplikacija je polako dobivala svoj oblik. Ključan trenutak dogodio se s uvođenjem push notifikacija na iPhoneu, što je omogućilo korisnicima WhatsAppa praćenje statusa njihovih kontakata.

Do ljeta 2009., broj korisnika skočio je na impresivnih 250.000. Unatoč ponudama od strane Googlea krajem 2010. godine, autori nisu niti razmišljali o prodaji. Vrijednost aplikacije stalno je rasla, dosegnuvši 200 milijuna aktivnih korisnika do 2013. godine, s ukupnom vrijednošću od 1,5 milijardi dolara.

Sudbina WhatsAppa zauvijek se promijenila 14. veljače 2014. kada je Facebook preuzeo prava na aplikaciju za iznos od 19 milijardi dolara. Sada, nakon 15 godina postojanja, WhatsApp nudi širok spektar funkcija koje mnogi korisnici možda nisu ni svjesni

Odgovori

Domaci Radio aplikacija

Kako bi uživali u punim mogućnostima našeg Domaći radio portala instalirajte našu progresivnu web aplikaciju. Klikom ovdje saznaj više.

Instaliraj odmahNemoj instalirati